Pattanásos bőr

A pattanásnak többféle formája van, ezek közül a leggyakoribb a kamaszkori pattanás, mely többé-kevésbé a serdülők 90%-át érinti. Nem ritkán előfordul, hogy felnőttkorban jelentkezik, ilyenkor főleg nőknek okoz sok bosszúságot.

A pattanás kezelése

A pattanás kezelésére rendkívül sokféle készítmény és módszer áll rendelkezésre. Az arctisztítástól és egyéb kozmetikai lehetőségektől a különféle lemosók, oldatok, gélek, krémek, paszták légiója áll rendelkezésre, néha még gyógyszert is érdemes vagy éppen muszáj adni. Van, amit drogériában meg lehet kapni, van, amit patikában, és van, amit csak receptre – nem is mindig világos, miért.

Meglepően sok a teljesen hatástalan szer. Illetve… bármilyen szárító hatású kozmetikum javulást hozhat, hiszen hatására a pattanások duzzanata gyorsan csökken, esetleg a pirosság is visszahúzódik – de ez a hatás csak ideiglenes. Ha valaki több ilyen szert használ, ezek hatása nem adódik össze, inkább csak a mellékhatásaik – például a túlzott bőrszárító hatás.

A kezelés kulcsa

Sokan kérdezik, hogy mi a legjobb szer pattanásra. Erre a legtöbb bőrgyógyász – én is – azt feleli, hogy a kezelés függ

  • bőr zsírosságától
  • víztartalmától (mennyire hidratált)
  • a pattanás jellegétől (például, hogy mennyire gyulladt a bőr)
  • a páciens korától (serdülő fiú vagy felnőtt nő)
  • a szedett egyéb gyógyszerektől,
  • stb, stb

És sokan hiszik, hogy ez kitérő válasz. Pedig éppen itt van a dolog lényege, mégha nem is mindig nyilvánvaló. Egy példa talán segít megvilágítani a kérdést.

Példa

Egy huszonéves hölgy fordult hozzám, hogy még mindig erősen pattanásos, pedig már kinőtt a kamaszkorból. Sokféle szert magára kent, bőrgyógyász is ellátta, egy ideig javult is, de aztán inkább romlani kezdett a bőre. A bőrgyógyász türelemre intette, de ő egyre kevésbé bízott a bőrgyógyászat tudományában. Hozzám végül gyakorlatilag tévedésből jött el. Udvarias volt, de éreztem, hogy a bőrgyógyász társadalom az utolsó esélyt kapja most..

Átnézve az addigi kezeléseket, tulajdonképpen megfelelő szereket kapott, de láttam, hogy bőre erősen vízhiányos és gyulladt. Tehát nem a pattanások gyulladtságát látjuk, hanem az egész bőr irritált, emiatt érezte úgy, hogy romlik a pattanása. Más szóval NEM a bőr állapotának megfelelő kezelést kapta – ha más valaki kapja ugyanezt, akár meg is gyógyulhatott volna.

Ennek megfelelően az általa használt kezeléseket majdnem teljesen abbahagytuk, elmondtam, hogyan lehetne a bőr hidratáltságát gyorsan javítani. Nem túl bizakodóan ment el, ami teljesen érthető volt. Eddig sem volt elégedett, most meg radikálisan csökkentettük a kezelést.

3 hét múlva keresett fel újra. Bár gyanakodva ment el korábban, pontosan végigcsinálta, amit megbeszéltünk. A bőre teljesen megnyugodott, így jól látszott, hogy a pattanásai nagyrészt elmúltak. A további teendőket már vidám hangulatban beszéltük meg.

Még egy példa

Szintén egy fiatal-középkorú hölgy keresett fel, akinek egyrészt javasoltam helyi kezelést, másrészt viszont érdeklődtem, hogy milyen fogamzásgátlót szed. Érezhetően kizökkentettem – ő valamilyen jó krémet szeretett volna az arcára, én meg egész másról kezdtem beszélni. Érzésem szerint ugyanis nem a megfelelő tablettát szedte – bár nem vagyok szakértő ezen a téren. Megkértem ezért nőgyógyászunkat, hogy beszéljük meg a problémát. Szerinte sem volt ideális az ő alkatának, ezért másikat javasolt. Két-három hónap múlva bőre sokkal jobb lett.