Anyajegy (bőrrák) szűrővizsgálat

Évente 2000 új melanoma derül ki, és 700-an halnak meg. Az egyik legrosszabb indulatú daganatnak szokás tekinteni, pedig ugyanakkor az egyik legjobban szűrhető elváltozás. Gyakorlott bőrgyógyász 96%-ban fel tudja ismerni már a kezdeti stádiumú melanomát is.

A vizsgálat menete

Egyrészt szabad szemmel (esetleg nagyítóval) való áttekintésből, másrészt bőrmikroszkópos vizsgálatból áll. A vizsgálat díja a szokásos vizitdíj kétharmada. Ha más okból is keresi fel a bőrgyógyászati rendelést, az anyajegy szűrővizsgálatot kiegészítésként kérheti, ilyenkor ez díjmentes.

Nagyszámú szabálytalan anyajegy esetén számítógépes vizsgálatra is lehetőség van. A vizsgálatot bőrgyógyász szakorvos végzi.

Gyakori kérdések

Meglepően sokan aggódnak az anyajegy vizsgálat miatt. Volt olyan páciensünk, aki elmondta, hogy két éve készül eljönni, és csak mostanában tudta rászánni magát. Próbáltuk kideríteni, mik a leggyakoribb aggodalmak, és az alábbiakban próbálunk ezekre válaszolni.

Biztosan nem fájdalmas a vizsgálat?

Egészen biztosan. Mindössze annyi történik, hogy a bőrmikroszkópot ráhelyezzük a bőrre, vagyis egy kis üveglap érintkezik a bőrrel. Ez ugyan hűvös (a használt fertőtlenítő oldattól), de ennyi kellemetlenség talán elviselhető.

Mennyire kell levetkőzni a vizsgálathoz?

Ha valaki nem kívánja intim testtájait megmutatni, akkor érdemes azokat a rendelés előtt otthon tükörrel, jó világítás mellett (!) áttekinteni, és ha ott nincs anyajegy vagy más pigmentált elváltozás, akkor nem szükséges teljesen levetkőzni. Egyébként sem szoktuk egyszerre levetetni az összes ruhát, hanem testtájanként haladunk. Asszisztensnő segíti a munkánkat, de ilyenkor nincs bent a vizsgálóban: csak az orvos és a páciens négyszemközt. Szívesen vesszük ugyanakkor, ha családtag is jelen van a vizsgálatnál (a családtagot tágan értelmezve – akár közeli jó barát is lehet). Itt is megemlítjük, hogy a családi szűrővizsgálat kedvezményes árú. Hallottunk olyan rendelésről, ahol vizsgálat alatt is előfordul, hogy ki-be jönnek orvosok és asszisztensek. Mindezt egy páciensünk elmondásából tudjuk, aki ezért jött át az – egyébként kitűnő szakmai színvonalú – rendelésről a miénkre. Nálunk minden ilyen járkálás szigorúan tilos.

Érdemes számítógépes anyajegy vizsgálatot kérni?

Általában nem. A javaslatunk az, hogy egy “sima” szűrővizsgálatra érdemes bejelentkezni (bőrmikroszkópot ekkor is használunk!). Számítógépes rögzítésre és elemzésre általában akkor teszünk javaslatot, ha valakinek sok szabálytalan anyajegye van. Saját kérésre is elvégezzük, ezt bejelentkezéskor kell kérni, mert nem minden nap végezzük.

Biztos jó az, ha kiderül, hogy rosszindulatú daganatom van?

Szerintünk jó tudni, ugyanis az időben felfedezett melanoma több, mint 90%-ban mindenféle következmény nélkül meggyógyítható, egyetlen kis műtéttel. A bőrgyógyásznak szakmai sikernek számít a korán felfedezett melanoma, a betegnek pedig az életet jelentheti.

Hányféle bőrgyógyászati szűrővizsgálat létezik?

Végül is egyféle: elsősorban a melanomákat keressük, de természetesen egy gyakorlott bőrgyógyász úgyis észreveszi, ha más bőrdaganat van a bőrön (például bazalióma, spinalióma, stb).